fredag 31 oktober 2014

Trevlig helg!


Önskar Er rara bloggvänner en lugn och fin Alla Helgons-helg!
En vacker helg fylld med eftertänksamhet, sorg och tacksamhet. Denna fina högtid som växer sig större och större för vart år som går ska vi värna om. Att tända ljus och vandra runt på kyrkogården har för många blivit en fin tradition. 
(Halloween är inget för oss "gamlingar", men jag förstår att barnen tycker att det är jätteskoj...)

Hos oss blir huset fyllt av barn och barnbarn. Vi brukar ha lite "jul-light" med Jansson, skinka och rödbetssallad innan vi beger oss ner till kyrkogården. Detta år har jag även köpt hem lite glögg och ädelost... ;)

Kram
Torpmormor

torsdag 30 oktober 2014

dags att fylla burkarna...


Snart är det dags att fylla kakburkarna med julkakor igen. Jag tycker det är ganska roligt att ha några gammaldags kaksorter att plocka fram i jultider. Brysselkex, finska pinnar, bondkakor, kolasnitt och saffran-skorpor är mina favoriter. Vanliga hederliga gammaldags småkakor ska det vara!


Favoritburken är mormors gamla tomteburk. I den ska det ligga saffran-skorpor, det är tradition. ;)
Brukar ni titta på "Hela Sverige bakar"? Åh, vad jag älskar Birgittas passion för småkakor!

Ha det gott!
Nu ska jag ta en kopp kaffe med en liten småkaka... ;)

tisdag 28 oktober 2014

funderingar och kaktusblommor


Tänk att min gamla novemberkaktus levererar varje år! Både till påsk och i november. Den ser inget ut för världen och jag tror alltid att denna gång blir det inga blommor. Men plötsligt är den full med knopp...
______________

Nu har det gått 8 månader sedan jag sa upp mej från mitt arbete. Kan inte fatta att tiden gått så fort. Inte en endaste dag har jag tyckt att det varit långtråkigt, jag njuter varje dag! Tanken var att jag skulle ge mej själv ett halvår/år att bara vara och tänka på mej själv, min kropp och mina onda tummar. Men en liten stress börjar gro i mej nu... Vad vill jag göra!? Finns det något jobb som passar mina onda händer!? Tankar och funderingar börjar så smått surra i mitt huvud. Men oftast slår jag bort tankarna, för det kommer nog att ordna sig, hoppas jag!

Ha det gott!
Torpmormor

måndag 27 oktober 2014

mormorstorp om hösten


Dessa milda dagar är underbara, tycker jag. Så skönt att slippa bylsa på sig en massa kläder, bara ta på fleece-jackan, stiga i stövlarna och bege sig ut i skogen på jakt efter mossa och lite granris och höstpynta med. Jag hittade ett ställe där det växte fullt av lummer. Jag har fått för mej att den är fridlyst, men efter lite googlande såg jag att den fick plockas till husbehov men inte till försäljning. Är det någon av Er bloggvänner som vet hur det är med den saken!?

Tack snälla rara Ni för lycka-till-önskningar inför barnbarnets talangjakt!
Det gick så bra, alla var jätteduktiga. Det är årskurs sex i skolan som anordnar denna tävling varje år. Så proffsigt med en sittande jury, ungefär som på Idol, men mycket snällare! 
Bjuder på en lite suddig mobilbild:
Kram
torpmormor


torsdag 23 oktober 2014

höstpepp


Idag har det varit en rysligt ruggig, blåsig och gråtrist oktobertorsdag.
Kände att jag behövde lite höstpepp och hittade en bild från i våras på de första vitsipporna som kikade fram vid ladväggen. Vitsippor i höstmörkret - det är medicin för trötta själar det!

Imorgon bitti far jag iväg på talangjakt. Nja, det är inte jag som ska "sikta mot stjärnorna" om det var någon rar människa som trodde det, utan ett av barnbarnen såklart! Så spännande! Ni kan tro att mormor kommer att vara pirrig...

 Ha det gott!
torpmormor

tisdag 21 oktober 2014

samlar på mej


I en stor IKEA-kasse uppe på strykrummet samlar jag retro-saker till våran husvagn från 1968.
Läs mera om "husisen" HÄR!


Det är ju så himla roligt att leta och framförallt att hitta dessa prylar i tidsenlig stil.


Tänk i sommar ska vi sitta där (jag i prickig 60-tals klänning) vid vårt lilla campingbord och dricka kaffe med radio-kaka och lyssna på Sven-Ingvars och Hep Stars i transistorradion... ;) 

Ha det gott i oktober-rusket!
Torpmormor

söndag 19 oktober 2014

lazy sunday


Idag är det en riktig lat-dag hemma i Mormorstorp. Vi hade tjejträff igår kväll med mycket skratt, (ganska) mycket gott vin i glasen och gamla godingar på Spotify. Det straffar sig idag, man är ju inte 18 år längre och det var ganska länge sedan jag gick i säng klockan 02.30.

Njuter av de sista pelargonblommorna som jag satt i vaser lite här och där i huset. Tänder ljus med mossa i ljusstaken bredvid, det känns som en liten årstidskrock där på köksbordet.

Ha en fortsatt fin söndag!
mormor i torpet

fredag 17 oktober 2014

fredag igen


Då var det fredag igen. Tänk vad fort veckorna går!


Lilla E är här igen och då får man ju bra hjälp med taco-förberedelserna.
Vips så var majsburken nästan tom...


Kryddningen är också mycket viktig.
Hur mycket som kom på golvet låter vi dock vara osagt. ;)

Ha det gott alla fina vänner!
Mormor i torpet

tisdag 14 oktober 2014

då var det dax


Idag var det dags för mina pelargoner att fara till "växthotellet" i mina föräldrars garage.


Det känns lite hårt att plocka undan och klippa ner dem då de blommar så fint, men frosten kan ju komma närsomhelst nu så det är ju dags.


En stor bukett med pelargonblommor står nu på köksbordet.
Så jag gläds åt dem ett tag till!

Ha en fin tisdagskväll!
Kram från torpmormor

söndag 12 oktober 2014

i väntan på vännerna


Vad roligt det är att duka till middag och invänta ett gäng mycket kära vänner!


Att använda sig av sådant man hittar i gömmorna. En gammal gardin, några väl använda (dock rentvättade) kökshanddukar, en knippe asplöv och kvistar från cypressen.


Gammalt, ärvt, loppat, second hand och fått. Sånt gillas!
För miljön, plånboken och ögonfröjden!



torsdag 9 oktober 2014

tänk att jag gillar't...


När jag tittade ut i morse såg det ut som någon hängt upp ett grått skynke utanför fönstret. Tänk att jag gillar det här gråa fuktiga höstvädret. Jag gillar doften av höst, en unken lite dov doft som omsluter en på ett mjukt sätt. Mossan är mjuk och frodig, skogsstigen är magisk att gå på och man blir alldeles frisk och rosig i hyn av den fuktiga luften. Jag tror detta väder är bättre än ett lyx-serum för huden!


Jag hoppas och tror att ingen såg mej när jag stack ut kameran genom farstudörren endast iklädd gammelsärken...;)

Kram
Torpmormor

onsdag 8 oktober 2014

full rulle...


Nu har det varit full rulle i Mormorstorp sedan i söndags. Det finns inte tid för bloggar då lilla E är på besök. Då ska det hända saker hela tiden, tänk vad med energi det finns i en liten 2-åring. 


Vi läser böcker, bakar, promenerar med dockvagnen, fikar i lekstugan (brrr,det var kallt), jagar kattstackar'n, hoppar i sängarna (nej, inte jag!), bygger pussel, spelar på iPaden och springer upp och ner för vindstrappan hela tiden! Så ikväll kommer mormor att däcka framför tv'n, det är ett som är säkert.

Ha en fin onsdagskväll!  
mormor i torpet

lördag 4 oktober 2014

kanelbullar och tumvantar

Bild från en tidigare bakdag i mormorstorp

Kanelbullens dag. Ja, den dagen har verkligen blivit uppmärksammad. Lite läskigt tycker jag nog att det är, för visst är det ju en kommersiell högtid som många andra trots att den är ganska harmlös. Jag drog i mej en jättebulle hemma hos mor och far. Ska det firas så ska det, för hur läskig är en kanelbulle egentligen...


Jag måste bara visa några av mors fina stickade vantar. Hon har alltid en hög på lager, ifall det skulle behövas en present eller så... Raggsockor, vantar och hemstickade tröjor har vi gott om i familjen och det är GULD värt!

Ha en fin lördagskväll!
Torpmormor


torsdag 2 oktober 2014

finbesök!


Idag får jag besök av min kusin! Det ska bli så roligt att få sitta ner och prata gamla minnen och nya roliga händelser. Vi bor på samma lilla ort, träffas ofta i samhället, byter några ord men det blir aldrig av att ta en riktig fika-date. Sådant ska jag bli bättre på nu. Igår besökte jag min underbara faster som är 85 år och världens härligaste modernaste tjej. Vi pratade sönder en hel eftermiddag och det var så trevligt!

Kram
från torpmormor