söndag 7 september 2014

surströmmingstider!


Finaste, färskaste löken passar bäst till...


...den sura, gamla strömmingen!


Igår var det dags för "tjocka släktens" årliga surströmmingsgille. Då träffas vi fyra generationer i föräldrarnas bryggstuga och kalasar på årets inläggningar. Likt gourméer testar vi olika sorter och utser årets bästa, sjunger strömmingens lovsång och skickar spydiga kommentarer till bordet där ickeätarna sitter...Kvällen fortsätter sedan med äppelpaj och i år blev det fyrhjulingsrace till alla barns förtjusning! En mycket trevlig, solig och sommarljum septemberkväll! 

Ha det gott!
torpmormor


8 kommentarer:

 1. Låter som en helkul fest och så mysigt när alla generationer kan vara med. Jag hade förstås fått sitta vid skämsbordet och ta emot gliringar, men ändå : )
  Kram Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Jag hoppas och tror att vårt skämsbord ska minskas ner till nästa år, för i år började ena mågen äta och minsta barnbarnet på 2 år tog en tugga! :)

   Kram Annica

   Radera
 2. Vad mysigt det lät att ha som tradition att samla ihop 4 generationer för en sån träff!
  Nu tillhör jag de som skulle fått en spydig kommentar eftersom jag inte äter surströmming! men äppelpaj lät inte dumt! ;D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äppelpaj är inte dumt, det är inte surströmming heller men det tar sin tid att vänja sig... Sedan blir det bara godare och godare för varje gång! :)

   Kram Annica

   Radera
 3. Jag gillar inte surströmming så där särskilt mycket. Men man kan "offra sig" och ta en liten tugga. Eller tugga och tugga, jag håller för näsa, öron och ögon och så sväljer jag hela biten utan att tugga...rätt smart va?/Lilla gummann

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta tycker nog att doften/lukten? är värre än smaken... Egentligen så smakar det ju bara lite salt. Men det är en speciell tjusning över det hela! :)
   /Annica

   Radera
 4. Jag satt vid skämsplats när vi åt. Men jag har smakat. Äldste sonen var på och kan nog föra traditionen vidare hos oss. Jag och yngsta sonen valde tonfiskburken fast med samma tillbehör som till de sura strömmingarna. Gott och efterrätt bjöds också hos släkten.
  Kram Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att du vågade smaka! De flesta totalvägrar ju bara de känner doften... Att byta ut strömmingen mot tonfisk var ju inte dumt! :)
   /Annica

   Radera

Jag blir så glad att Du tar Dej tid att lämna en liten kommentar!!